2 Ocak 2017 Pazartesi

Üsküp, Ohrid, Makedonya

Balkanlar'ın en şirin ülkelerinden biri: Makedonya. Sanki hep çok yakın, nasılsa gidilir dediğimiz, ama gittikten sonra da şaşırtan ve hayran bıraktıran bir ülke.

Ulaşım için ufak bir havaalanları var, ancak biz Yunanistan üzerinden arabayla gelmiştik. Zaman açısından tabi ki uçakla gelmek daha kolay olacaktır.

Şehir mütevazi bir kasaba görünümündeyken sanırım Avrupaileştirmek için değişik yerlere şehre pek de yakışmayan heykeller dikmişler.




Şehrin heykellerle kaplanmamış kısımları ise tam da hayal edeceğimiz Üsküp. Fatih Sultan Mehmet'in bitirdiği Taş Köprü, tarihi Çınar Meydanı ve pazar, Türk Çarşısı, eski sokakları Üsküp'ün mutlaka görülmesi gereken yerleri. Çınarın altında güveçte kuru fasülye yemeği yiyebileceğiniz bir sürü dükkan var ve oldukça lezzetli yapıyorlar.



Üsküp'te mutlaka görmeniz gereken bir başka yer de Rahibe Teresa'nın kendisi gibi mütevazi evi ve anıtı.

Sanki elimizle koymuş gibi bir Türk dönercisi bulup karnımızı doyurmuştuk. Bir de sokaklarda fotoğrafta gördüğünüz şekilde bir tatlı makinesiyle tatlı yapıp satıyorlar, bizim damak tadımıza da uygun olduğu için çok beğenmiştik.





Gelelim güzeller güzeli bir şehre, Ohrid. Buraya gelip de burdan ev almak istemeyen yoktur herhalde. Dünya tatlısı bir sahil kasabası düşünün, ancak sahil kesimindeki evler bile eski taş binalar. Nasıl pazarlaması yapılmamış bugüne kadar, neden dünyaca ünlü bir yer değil, kesinlikle anlamadım.

Huzur dolu bir tatil şehri, özellikle yazın su daha sıcak olduğu için göle giriliyormuş. Biz girmedik ancak devamlı olarak gölde tur yaptıran yatlar var. Bir tanesini kiralamanız için 3-4 kişi olmanız yetiyor.

Sahil kesiminde sıralanmış bir sürü hem canlı müzik yapan hem deniz ürünleri servis eden restoranlar var.

Girip gezebileceğiniz bir tarihi kiliseleri, bir de eski zamanlardan beri kullanılan bir parşömen yazı atölyeleri var. İlk açıldıklarında nasıl yazı yazdıklarını göstererek kısaca anlatıyorlar. Hatıra için kendi adınızı yazdırabiliyorsunuz.

Bir de Ohrid Gölü'nden çıkardıkları incilerle yaptıkları mücevherler var. Hatıra ya da hediye için o da güzel bir seçenek.






Bu iki tatlış şehre yakın zamanda tekrar gidebileceğimi zannetmiyorum, ancak bir daha özellikle yaz mevsiminde gitmek istiyorum!

Sevgiler,
B.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder